Sea The Stars – sesazený plnokrevný král

Šampión evropských hřebců Sea The Stars spatřil světlo světa v roce 2006 v Irsku. Je považován za jednoho z nejlepších dostihových koní světa. 

Do povědomí věřejnosti se dostal zejména díky své triumfální vítězné sérii, která zahrnovala zisk vítězných vavřínů ve 2000 Guineas Stakes, Epsom Derby či Eclipse Stakes. Stal se druhým hřebcem, kterému se podařilo zvítězit i v  International Stakes, Irish Champion Stakes a ve Francii ceněné Prix de l’Arc de Triomphe. První byl fenomenální Nashwan v roce 1989.

Sea the Stars se narodil na farmě Sunderland Holdings Ltd. Jeho otcem je přední evropský mílař Cape Cross – vítěz Lockinge Stakes, Celebration Mile a Queen Anne Stakes. Cape Cross dal celosvětově vítěze devatenácti  Gr.1 dostihů, vč. Ouija Board (vítězky Breeders‘ Cup Filly a Mare Turf (dvakrát) a Epsom Oaks). V současné době působí na Kildangan Studu v Irsku. 
Cape Cross, nar.  1994 (Green Desert – Park Appeal, po Ahonoora) 
Matka Urban Sea, zvítězila v nejprestižnějším francouzském dostihu – Prix de l’Arc de Triomphe. Zaujímá také jednu z předních pozic pokud jde o chovné matky své generace.

Sea The Stars je polovičním bratrem velkého množství stakes a grupových vítězů včetně: hřebce Galilea (1998 po Sadler’s Wells), vítěze Epsom Derby, Irského Derby a King George VI and Queen Elizabeth Stakes. Galileo byl zvolen evropským šampiónem tříletých hřebců; hřebce Black Sam Bellamy (2000 po Sadler’s Wells), vítěze Gran Premio del Jockey Club a Tattersalls Gold Cupu; klisny All Too Beautiful (2001 po Sadler’s Wells), druhé z Oaks; klisny My Typhoon (2002 po Giant’s Causeway), vítězky Diana Handicapu.

Urban Sea se stala druhou klisnou, které se podařilo dát v chovu hned dva vítěze Epsom Derby: Galilea a Sea the Stars.



Urban Sea nar. 1989 (Miskwaki – Allegretta, po Lombard) 

DOSTIHOVÁ KARIÉRA:

Sezona 2008: dvouletý:
Sea The Stars zahájil kariéru v Curraghu v červenci 2008. Pro nedostatek zkušeností a v nevýhodné pozici pár metrů před cílem, skončil čtvrtý, těsně za americkým Gr. 1 vítězem Driving Snow.

Svůj druhý dostih v Leopardstownu však lehce vyhrál o 2½ délky, přičemž do vedení přešel dva furlongy před cílem, aniž by se jej žokej dotkl bičíkem.

V posledním dostihu sezony – Beresford Stakes (Gr. 2) v Curraghu – zvítězil o ½ délky přes stájovým kolegou Mourayanem a Masterofthehorsem. Později se ukázalo, že právě tento dostih byl jediným v jeho kariéře, kdy musel o vítězství zabojovat.

Sezona 2009: tříletý
Sea The Stars nastoupil do klasického ročníku ve výborné formě. Během prvního půl roku zvítězil hned v šesti prvogrupových dostizích vč. dvou anglických klasik a jedné francouzské. Jako tříletek lámal rekordy takovým způsobem, že byl mnohými odborníky označen za ukázkového představitele moderního plnokrevníka.

2000 Guineas Stakes

Po zimní pauze jej John Oxx rovnou přihlásil do pole klasického 2 000 Guineas, aniž by mu dopřál závod na „zahřátí“. Možná právě proto byl Sea The Stars také nabízen v sázkovém kurzu 8:1, čili těsně za vítězem Craven Stakes Delegatorem. Před dostihem se také hodně spekulovalo o zdravotním stavu hřebce. Dne 17. 3. 2009 byl totiž stažen z tréninku kvůli virové infekci a teplotě. Odpočítal týdny, čímž výrazně utrpěla zejména tréninková příprava na zmiňované 2 000 Guineas. Oxx si nicméně nepřipouštěl sebemenší pochybnosti a chtěl svému svěřenci dopřát šanci zúčastnit se. Týden před dostihem jej tedy nechal chodil rychlou práci na míli. Přepravu hřebec také snášel výborně. Do dostihu odskočil skvěle a v cíli byl o délku před soupeři. Favorizovaný Gan Amhras se musel spokojit se třetí příčkou. Žokej Sea the Stars, Michael Kinane, který zvítězil v 2 000 Guineas počtvrté v kariéře, po dostihu prohlásil: „Je to prvotřídní kůň a trpělivě jsme na něj čekali celou zimu. Navíc mu sedl i povrch dráhy.“
Sea The Stars v sedle s Michaelem Kinanem

Epsom Derby

Navzdory pochybnostem o svých vytrvaleckých vlohách a silnému poli dvanácti soupeřů Sea The Stars v Epsom Derby zvítězil. Přesvědčivě si poradil s favoritem Fame And Glory i Masterofthehorse. Irské chovatele navíc potěšilo, že první tři koně v cíli byli irského chovu. Hřebec se od startu držel na špici a vezl se za tempaři. V cílové rovince se pak snadno dostal do vedení a náskok v klidu udržel až do cíle. Mick Kinane o hřebci prohlásil:“Vůbec jsme nezávodli. Všechno bylo jako ve zpomaleném filmu. Až v cíli jsem si uvědomil, že zpomalení byli naši soupeři.“
Zasloužené chvíle slávy – Kinane a Sea The Stars
Sea the Stars byl z Irského Derby vyškrtnut kvůli nepříznivým podmínkám na dráze, ale to jej nezastavilo. Chuť si spravil o týden později vítězstvím v Eclipse Stakes v Sandown Parku. Do dostihu opět odskočil výborně, v polovině dráhy přebral vedení nad unavenými soupeři a do rovinky vbíhal na výsostné pozici. Jenže v cíli přišel s mohutným útokem Rip Van Winkle. Sea The Stars ukázal svou třídu a setřásl dotírajícího soupeře raketovým zrychlením. V cíli byl přesvědčivě o 1 1/2 délky. Třetí (o pět délek) doběhl vítěz Breeders‘ Cup Turf 2008 Conduit.
Sea The Stars kráčí ke startovním boxům

Sea The Stars v Yorku:

V srpnu 2009 vyhrál Sea the Stars Juddmonte International Stakes v Yorku. Jeho přítomnost na startovní listě dostihu vyděsila konkurenci natolik, že do dostihu nakonec odskočili pouze čtyři koně. Větší hrozbou se zdál být pouze Mastercraftsman, vítěz čtyř prvogrupových dostihů (vč. Irish 2000 Guineas a the St. James’s Palace Stakes v Ascotu). Ostatní dva koně byli pouze tempaři. Kinane celý dostih hlídal hlavně Mastercraftsmana. Do cílové rovinky byli vpředu stále vodiči. V posledním furlogu ale nastoupil Sea the Stars. Bez potíží se dostal před Mastercraftsmana a prvogrupový triumf si připsal o délku, přičemž o 0,8 sekundy překonal rekord dráhy.
Rozjímání před startem (Kinane a Sea The Stars)
Dalším dostihem na programu bylo zářijové irské Champion Stakes v Leopardstownu. Jeho první vystoupení na domácí půdě od roku 2008 rozdělilo fanoušky na dva tábory: jeden fandil Sea The Stars a druhý upřednostňoval Fame and Glory, který v Epsom Derby doběhl na druhé pozici a vyhrál Irské Derby o 5 délek. Navíc měl před startem po pětiměsíční pauze. Dostih byl tedy ostře sledován odborníky, fanoušky i médii. Při zatáčce do cílové rovinky se Johnny Murtagh v sedle Fame and Glory dostal před Sea The Stars. To ale Kinana z míry vyvést nedokázalo. Držel se těsně za soupeři a pár metrů před cílem svému svěřenci povolil otěž. Ten svým pověstným závěrečným „spídem“ vyrazil soupeři dech. Minul Fame and Glory a v cíli byl o 2  1/2 délky před ním. Mastercraftsman doběhl třetí, přičemž na Fame and Glory ztrácel 1 1/2 délky. Po tomto přesvědčivém vítězství byl Sea the Stars ohodnocen timeform ratingem 140. 
Sea The Stars přebírá vedení
V říjnu 2009, tedy šest měsíců po svém vítězství ve 2 000 Guineas, stanul Sea The Stars na startu nejprestižnějšího evropského dostihu pro všechny věkové kategorie koní – Prix de l’Arc de Triomphe in France. Početné pole čítalo devatenáct startujících. Kvůli velmi vytížené sezoně odborníci předpokládali, že dostih bude nad šampionovy síly. Na startu se totiž sešlo hned devět prvogrupových vítězů, vč. neporažené francouzské klisny Stacelity, vítězky Yorkshire Oaks a Pretty Polly Stakes jménem Dar Re Mi, vítěze Irského Derby Fame and Glory, vítěze St Leger Stakes, Breeders‘ Cup Turf a King George VI and Queen Elizabeth Stakes winner 2008 Conduita, vítěze Prince of Wales’s Stakes – Vision d’Etat, vítěze Grand Prix de Paris a Prix Niel – Cavalrymana a dvojnásobného účastníka Arc  – Youmzaina. Sea The Stars sice ze startovacích boxů vyrazil jako první, ale pak se během pár sekund záhadně propadl na konec pole. Kinane však zachoval chladnou hlavu, svého svého svěřence srovnal a běžel s ním střídavě na osmé či deváte příčce. V zatáčce do cílové rovinky byl Sea The Stars pochopitelně zabarikován u vnitřní bariéry a vypadalo to, že má nemalé potíže. V ten okamžik se však před ním propadl kůň. Kinane této šanci hbitě využil  a posunul  svého svěřence po bok Stacelity a Dar Re Mi. Kiane se rozhodl pro strategii „teď nebo nikdy“ a pobídl Sea The Stars. Hřebec vyrazil hbitě kupředu. Každým skokem se vzdaloval poli soupeřů a v cíli byl o 2 délky před nimi. Způsobil naprostou senzaci, protože se stal prvním koněm, kterému se v jednom roce podařilo ukořistit vítězné vavříny ve 2 000 Guineas, Epsom Derby a Prix de l’Arc de Triomphe.
Sea The Stars píše historii
Ocenění:
Jeho výkony mu tak vynesly všechny nejprestižnější tituly Evropy vč. ocenění „Šampióna tříletých“, „Koně roku“, „Cartier Racing Awards“, „Šampióna tříletých a starších koní“  „Koně roku asociace majitelů dostihových koní“, „Irského koně roku“ a „Ocenění pro koně irské dostihové scény“. Oficiálně mu patřil status nejlepšího koně světa 2009 s timeform ratingem 136. Předběhl tedy i superklisnu Goldikovu. Jeho timeform rating se zastavil na 140, což jej zařadilo mezi sedmnáct nejlepších koní dostihové historie, čili mezi esa typu: Sea Bird, Tudor Minstrel, Brigadier Gerard, Abernant, Ribot a Mill Reef. V současnosti tento post drží hřebec Frankel, který rkord Sea The Stars již překonal.
Sea The Stars letící do cíle

Kariéra plemeníka:

Konec dostihové kariéry oznámil dne 13. 10. 2009 jeho trenér Oxx. Již 27. 10. 2009 se v médiích objevila informace, že „superkůň“ bude připouštět na Aga Khanově farmě Gilltown Stud v Irsku. Mezi prvními klisnami, jejichž kroky vedly k novému plemeníkovi, byla i vítězka Prix De l’Arc de Triomphe 2008 Zarkava.
V březnu 2010 média oznámila, že Sea The Stars má v chovu potvrzeno prvních pět živých hříbat. Mezi březími Zarkava. Dalšími klisnami byly např.  Bordighera – matka vítěze 2000 Guineas jménem George Washington, vítěz Darley Prix 2006 Alpine Rose nebo Centreofattention, sestra Gr.1 vítěze Holy Roman Emperor a Sewards Folly, matka vítěze Gr.2 Sayifa.
Od července 2010 připustil Sea The Stars 140 klisen. V lednu 2011 média potvrdila narození hřebečka z australské klisny Centreofattention, která stála v Castlebridge Studu v Irsku. Majitel farmy prohlásil: „Jsem nesmírně dojat, že se jedno z prvních Sea The Starsových hříbat narodilo právě zde.“ 
V současnosti připouští Sea The Stars za poplatek 85 000 Euro.
Sea The Stars odpočívající
Sea The Stars v kostce:

Narozen: 2006
Chovatel:Sunderland Holdings Ltd
Majitel: Christopher Tsui
Trenér:  John Oxx
Rekord:  9 startů – 8 vítěsztví
Výhry:   £ 4,416,708

Nejdůležitější vyhrané závody:
Beresford Stakes (2008)
2,000 Guineas (2009)
Epsom Derby (2009)
Eclipse Stakes (2009)
International Stakes (2009)
Irish Champion Stakes (2009)
Prix de l’Arc de Triomphe (2009)

Další pocty a ocenění:
Šampión tříletých hřebců (2009)
Evropský Kůň roku (2009)
AHT Duralock Racing Award (2009)
ROA šampión tříletých hřebců (2009)
ROA Kůň roku (2009)
HRI Kůň roku (2009)
ITBA Šampión tříletých (2009)
Top šampión plnokrevného ratingu (2009)
Timeform rating: 140

Sea The Stars pedigree (pro zvětšení klikni):












Autorka: Phar.Lap (Inéz Chehaibi)
Zdroj informací: archiv autorky, Wikipedie
Zdroj fotografií: archiv autorky