Muzeum téměř vyřešilo další záhadu

image4_480wExistuje spousta záhad obklopujících legendárního australského závodního koně Phar Lapa, ale zdá se, že další z nich byla náhodně vyřešena.

Téměř 80 let chyběl v srdci Phar Lapa velký trojúhelníkový plátek.Vědci se v roce 1932 pokusili zjistit, co zabilo dostihového šampióna, a také je zajímalo, proč byl právě on jedním z nejvýznamnějších závodních koní, které svět kdy spatřil. Proto se chtěli podívat i do srdce, proto vyřízli vzorek, aby mohli změřit tloušťku srdeční stěny.

Ředitel Národního muzea Austrálie, doktor Mathew Trinca říká, že vzorek do srdce měl zapadat jako puzzle.

Ale najednou bylo srdce bez toho kousku tkáně. Zvažovali jsme, že se ten kus musel ztratit nebo byl porušen, když naši předchůdci srdce kdysi zapůjčili dalšímu muezu a při návratu exponátu prostě ten kus v srdci chyběl. Tehdy to asi nikdo to neřešil a čas vše přikryl zapomněním,“ řekl.

Kurátorka Natalie Isonová se však náhodně vydala do hlubokých temných zákoutí muzejního archivu, neboť sháněla materiály pro nově připravovanou výstavu o koních s názvem „Temperament koní„.

Senior kurátorka Národního muzea Austrálie, doktorka Martha Searová říká, že paní Isonová udělala něco, co pravděpodobně nikoho nenapadlo po mnoho mnoho let – nalezla zaprášenou polici a na ní skleněnou zaprášenou nádobu. Mírně ji k sobě naklonila, aby se podívala až na její dno.

Když tak učinila, spatřila štítek a tom štítku byla slova, která popisovala anatomické částí, které byly ve sklenici. A poslední slovo na štítku, který téměř zcela podlehl působení času, bylo slovo „Lap“. To je ten moment, který si zřejmě uchová ve vzpomínkách navždy.

Doktorka Kirsten Wehnerová a doktorka Searová byly obě přítomny okamžiku, když jim fotka objeveného a graficky zrekonstruovaného štítku dorazila e-mailem.

Stálo tam „aorta, osrdečník, část srdeční tkáně, pak nečitelná slova a na konci slovo LAP. Obě jsme se na sebe podívaly a zároveň vydechly:“Ó bože, to je část Phar Lapa!“

Doktorka Searová dále potvrdila, že muzeum od té doby pracuje na potvrzení původu vzorku, pokud se potvrdí předpoklady, Phar Lapovo srdce bude opět celé.

Bohužel testování vzorku DNA je pravděpodobné a nepřichází v úvahu, protože formaldehyd, který byl použit k zachování vzorku zničil veškeré stopy genetického materiálu. Ovšem také nás ujistila, že existují i jiné způsoby, jak potvrdit původ vzorku.

5728394-3x2-700x467

Odstranili jsme vzorky z nádob a začali jsme znovu skládat jednotlivé části dohromady, tvoří trojúhelník a my si myslíme, že odpovídá trojúhelníkovému výřezu, který má Phar Lapovo srdce. Diskutovali jsme také s koňským anatomem, který potvrdil, že aorty, komora i osrdečník by zcela jistě mohly pocházet z většího srdce – a Phar Lap takové srdce měl,“ dodala.

Takže zatímco Národní muzeum skládá chybějící kusy Phar Lapova srdce zase dohromady, Dr Sear říká, že nikdy nebude zcela jasné, kdo podal zázračnému koni smrtelnou dávku arzenu.

I když budou některé záhady kolem Phar Lapa zcela vyřešeny, nikdy více se nedozvíte tu nejdůležitější o temném tajemství Phar Lapovy smrti v USA. Tato záhada zřejmě zůstane nevyřešena,“ uzavřela smutně.

 

Zdroj informací: http://www.sbs.com.au
Publikováno:  10. 9. 2014
Překlad: Phar.Lap